Att köpa valp!
Det är bland det roligaste och mest spännande situation man är i när man väl kommit till beslutet att det är dags att köpa valp. För många öppnas en helt ny värld av kurser, medlemsträffar, tävlingar och ett otroligt utbud av olika aktiviteter tillsammans med likasinnade. Ofta får jag höra från valpköpare att de önskat att de skaffat hund tidigare. Många nya bekantskaper får man och det är hunden som är den gemensamma nämnaren.
Men det viktigaste är såklart att det blir rätt från början! Att du hittar rätt ras som passar in i familjen och de aktiviteter man vill göra. Att du hittar till rätt uppfödare som kan ge just dig det du vill ha och behöver. Att du hittar rätt föräldradjur till din valp och till sist att du hittar rätt individ i kullen.
Många tycker att jag vill ”bara” ha en sällskapshund så det spelar ingen roll om föräldrarna har meriter eller inte. Men det är det här med att vara en bra sällskapshund som är det allra viktigaste för oss alla. Att några sedan tränar och tävlar för att komma till SM mm. det är bara bonus för även tävlingshundarna är till 99% bara sällskapshundar. Det viktigaste är att hundarna klarar av våra tämligen tuffa krav vi har på hundar i vårt samhälle idag. Den ska klara av att åka bil, buss, tåg osv, den ska klara av att vara ensam, den ska kunna vara lös utan att jaga, den ska kunna gå fint i koppel över allt, den ska vara trevlig mot barn och alla sorters människor den möter och den ska vara trevlig och uppföra sig bra mot andra hundar. Därtill ska den även klara av att blir rädd och återhämta sig fort och den ska inte vara rädd för höga ljud som tex när en bildörr slår igen, ett kastrullock tappas, nyårsraketer skickas upp osv.
Det är här ditt ansvar som valpköpare kommer in. Det går lätt att hitta information om de djur som används i avel på hunddata, avelsdata eller rasdata. BPH (beteende och personlighetsbeskrivning) är ett sätt att få en utomstående person att beskriva en hund. Där kan man lätt se tex om hunden är skotträdd eller inte och om den är lekfull eller inte och hur social den är. Allt jämförs med rasen i medel. Den röda linjen beskriver individen och den blå rasen. Så lite utslag på grönt (=rädslor) som möjligt och mycket på gult där hälsning och socialitet ligger.
Tussbergets Ramsa BPH -2015
Även en sådan enkel sak som att mamman och pappan är utställda kan säga åtminstone lite om individerna då det är en utomstående domare som tittar på hundens exteriör så att den hyfsat följer rasstandarden och att den går att hantera då domaren ska titta på hundens tänder och känner även över hela hunden med sina händer.
Våga vara nyfiken och ställ frågor! En bra uppfödare uppskattar frågor och hjälper dig gärna. Ta god tid på dig att bestämma dig för rätt ras, uppfödare och individ så är det störst chans att du kommer att bli nöjd med din nya vän som förhoppningsvis kommer att följa dig i 10 till 15 år framåt i tiden.
Hane eller tik? Vad är bäst?
Det finns för och nackdelar med både tik och hane och det är viktigt att man förstår att detta är ett levande däggdjur precis som vi människor och det som skiljer är testosteron och östrogen. Det vill säga manligt och kvinnligt hormon.
Hanhundar och tikar kommer i puberteten fysiskt vid ca 6 till 12 månaders ålder. Hanhundar blir mer intresserade av tikar/löptikar och kan bli utåtagerande mot andra hanhundar och tiken börjar att löpa.
Tiken kan bli skendräktig och även skenvalpa. Vilket innebär att hon tror att hon är dräktig och hon tror att hon fått valpar. Kanske börjar hon att gräva i trädgården och gör egna kryp in och bär omkring på mjukisdjur och pipleksaker. Hon kan även börja producera mjölk. Här är det viktigt att man plockar bort leksaker och drar ner ordentligt på maten och börjar motionera henne ordentligt. Gärna i kombination med lydnadsträning, spår eller sök. Det är oftast hundar som har lite ”tråkigt” som får dessa ”problem” men de är helt naturliga i sig och inte farligt på något vis. Tiken löper också 1 till 2 gånger per år och det pågår ca 3 veckor varje gång och är helt naturligt och inget som hon mår dåligt utav. De flesta tikar tycker att det är helt ok att ha byxor på sig inomhus under denna period. Viktigt att hon hålls i koppel under hela denna period så att hon inte träffar på en hanhund på promenaden som hon lyckas paras sig med. Det är när tiken är i höglöp som hon kan bli dräktig och som hon tillåter sig att bli parad. Oftast är denna tid ca 10 till 14 dagar efter att man har sett den första bloddroppen på golvet. MEN det kan skilja från individ till individ så lek med hanhundar ska undvikas under hela löpperioden.
Hanhunden kan bli väldigt intresserad av kissfläckar på promenaderna och ibland nästan omöjliga att få med sig när man ska gå vidare.
En hanhund behöver även få kissa/skvätta flera gånger under promenaden för att kunna tömma sin blåsa.
En hanhund har ofta lättare att komma i slagsmål med andra hanhundar och då även på neutral mark. Så det är mycket viktigt att man känner hunden som man låter sin valp/unga hund hälsa på. Låt aldrig hundar hälsa på varandra i koppel om de inte känner varandra. Risken är så stor att vi ger hunden fel signaler i kopplet och att de därför börjar slåss. Ska två hundar lära känna varandra så börja promenaden i koppel för båda. När de inte längre bryr sig om varandra så släpper ni först den som är minst intresserad och sedan den andra, om det verkar vara lugnt. Fortsätt promenaden framåt och undvik att stanna och stå stilla då det kan ge hundarna fel signaler.
Som hanhundsägare har du ett extra stort ansvar att hålla ordning på din hund så att den inte springer fram till andra hundar.
Ju bättre kontakt du har med din hund, ju mer ni tränar tillsammans, ju fler saker du lär din hund desto mindre problem får du och desto roligare får ni tillsammans!
När du köper en valp från Tussberget så medföljer alltid:
- Stamtavla
- Veterinärbesiktningsintyg utfärdat inom 7 dagar
- Valpen är id-märkt
- Köpeavtal/Foderavtal från SKK
- Skriftlig information om mat och skötsel
- Hundpärm att samla viktiga papper i
- Filt
- Bajspåsar
- Mat till de första dagarna
Man kan alltid ställa sig i kö då man vill tinga en valp och man ska självklart tala om ifall man har speciella önskemål gällande tik, hane, färger osv. När valparna är mellan 6 till 8 veckor så bestäms vilken valp som ska till vilken familj. Detta beroende på vad man vill ha sin valp till och hur valpen är! Alla valpar är regelbundet avmaskade och de bör avmaskas minst 2 gånger till, när de kommit till sina nya hem.
Läs gärna informationen om kastrering. Jag försöker att vara så ärlig jag bara kan med information om de hundar jag använder i avel och som jag själv föder upp. Det ligger inte i mitt intresse att sälja valpar till ägare som redan från början har för avsikt att kastrera sina hundar. Handlar det om sjukdomar så är det självklart en helt annan sak. Men när det gäller hundar under 2 år, som man inte har hunnit utvärdera om de är lämpliga i avel eller inte. Då anser jag att det är oförsvarbart mot rasens fortsatta existens att kastrera friska individer. Så vänligen var ärlig mot mig när det gäller detta så slipper vi pinsamma situationer i framtiden!
- Du har alltid möjlighet att få hjälp med din valp när det gäller lydnadsträning och allmänlydnad. Ni är alltid välkomna att hälsa på!
- Du får ringa eller mejla när du har frågor och funderingar kring din hund och hundägandet och jag svarar alltid så fort jag bara kan.
- När valpen är ett år så är det viktigt att den blir höftledsröntgad och vi åker med hela kullen till kliniken och får det gjort tillsammans för alla som kan.
- Valpträffar blir det i mån om tid vanligtvis på våren/sommaren.
- Jag hjälper dig med den första klippningen gratis och självklart även efter det och då kostar det 600:- per gång.
- BPH är lämpligt att göra från det att hunden har fyllt 12 månader. Jag ordnar med beskrivningar dit ni kan anmäla er och i bästa fall tillsammans med kullsyskonen.
På Rasdata kan du hitta lättillgänglig information och statistik http://www.rasdata.nu/perro/htmlhund/19931827.htm
2 kommentarer
Lennart Lindström
Hej Jenny!
Pratade med dig i telefon Söndag 20/1
vill tinga en tikvalp färgen spelar ingen roll.
M.V.H.
Lennart lindström
Ytterviksvägen 12b
97332 luleå
070/6652825
0920/12806
Marie Gungner
Hej!
Vi var o hälsade på er när de sju valparna, 7 veckor, fortfarande var kvar hemma. Marie, Jörgen o Lukas 8 år som bor i Södertälje. Vi satte upp oss i kö på en valp efter Jippi. Tänkte höra hur hon mår o om allt verkar vara som det ska med dräktigheten. Undrar även när det är lämpligt att hälsa på valpar första gången? Kring tre veckor gamla eller?
Ha en härlig vår.
Mvh Marie Gungners familj